PETERBILT

30.03.2015 19:45

Peterbilt Motors Company, infiintata in 1939, este un producător american de camioane mijlocii și grele cu sediul în Denton, Texas . De la începutul anilor 1960 până la mijlocul anilor 1980, compania a avut sediul în zona golfului San Francisco din California de Nord, precum și a fabricilor principale toate în Newark, California. 

In prima parte a secolului 20, Tacoma, Washington producatorul de placaj și cherestea T.A. Peterman sa confruntat cu o problemă de logistică. El nu a putut transporta busteni de pădure la fabrica lui de cherestea repede sau eficient. El a căutat să îmbunătățească metodele existente: busteni plutitori pe râu, sau utilizarea tractoarelor cu aburi și a echipelor de cai. Peterman știa că dacă ar putea construi camioane, el ar putea rezolva problema lui. Peterman a folosit camioane militare, si a îmbunătățit tehnologiacu cu fiecare vehicul modificat. Apoi a pus o baterie pe starter (în locul manivelei), și a cumpărat actiuni la Fageol Motors din Oakland, California, în 1938, pentu a putea construi sasie pentru camioanele de transport busteni. Prin 1938, Marea Depresiune a scazut valoarea actiunilor aproape de zero. Peterman a achiziționat producătorul de camioane și, deși a produs camioane speciale pentru transportul bustenilor, insa ele nu au avut succes. În 1939 el a început să vândă camioane sale publicului. T.A. Peterman a murit în 1944. Soția sa, Ida, a vandut compania la șapte persoane din cadrul organizației. Acestea s-au extins într-un mare producator de camioane grele. În 1958, Ida Peterman a anunțat planurile de a vinde terenul pentru a dezvolta un centru comercial. Acționarii, nu doresc să investească într-o nouă unitate de producție, si vand firma companiei Pacific Car & Foundry Co, fiind in primul rând un producător de vagoane de marfă pentru calea ferată, care a fost în căutarea de a extinde fabrica pentru productia de camioane.Pacific Car & Foundry Co, care a achiziționat activele Kenworth în 1944. În iunie 1958, au creat Peterbilt Motors ca o filială deținută în totalitate. În august 1960 Peterbilt Motors s-a mutat la noua fabrica și a devenit o filiala a firmei mamă. In 1971 Pacific Car & Foundry Co si-a schimbat numele in PACCAR Inc.

Trei modele Peterbilt devenite celebre in filme:

  • Pterbilt 281 din filmul " Duel "

  • Peterbilt 379 " Transformers - Războiul lor în lumea noastră " , " Transformers 2: Răzbunarea celor învinși ", " Transformers: Fața ascunsă a Lunii "