ZIL

26.04.2015 14:12

AMO ZIL, (rusă "Zavod imeni Likhachova"), sau Moscova Joint-Stock Company "Likhachov Plant", și mai frecvent numit ZIL (rusă: Завод имени Лихачёва (ЗиЛ) -Likhachov Plant) este un mare producator de automobile, camioane, vehicule militare și producător de echipamente grele cu sediul în orașul Moscova, Rusia.

ZIL a produs, de asemenea, mașini blindate pentru majoritatea liderilor sovietici, precum și autobuze, vehicule blindate de luptă.Compania produce, de asemenea, limuzine construite manual și sedanuri de lux (автомобиль представительского класса, de asemenea, tradus ca "vehicul de lux"), în cantități extrem de mici, în primul rând pentru foștii funcționari sovietice și pentru guvernul rus. Autoturisme ZIL sunt taxate la echivalentul modelelor Maybach si Rolls-Royce, dar sunt în mare parte necunoscute. Producția de acum rareori depășește o duzină de mașini pe an.

Fabrica a fost înființată în 1916 ca Avtomobilnoe Moskovskoe OBSHCHESTVO (AMO, rusă Автомобильное Московское Общество (АМО) -Moscow Automotive Societatea). Planurile au fost pentru a produce camioane Fiat F-15  de 1,5 tone sub licență. Din cauza Revoluției din Octombrie și ulterior războiul civil rus a durat până la 1 noiembrie 1924 producția primului vehicul, AMO F-15. În 1931 fabrica a fost reechipată și extinsă cu ajutorul American AJ Brandt Co, si-a schimbat numele in Automotive Factory No. 2 Zavod Imeni Stalina (ZIS ). 

Zil 130:
Zil 4331: